Architecture

Jellyfish House is Focused on Water Inside and Out

Share On Stumble
Jellyfish House

A home in Marbella, on the Mediterranean coast of Spain offers views of the sea while sunbathing or swimming in its rooftop glass-bottom pool.

Known as the Jellyfish House, it was designed by international architecture and design firm Wiel Arets Architects and features two means of navigating floors with a ‘fast’ and a ‘slow’ set of stairs that connect the home’s four levels.

Jellyfish House

The house features a ‘fast’ and a ‘slow’ set of stairs.

While the ‘fast’ staircase is enclosed in glass and leads from the exterior straight to the rooftop without connecting to the interior, the ‘slow’ staircase spans the entire length of the house with long treads and short risers, allowing those inside to house to go from the main entry in the ground floor to the terrace.

Jellyfish House

The home features a rooftop pool which is cantilevered nine metres and weighs almost 60,000 kilograms.

The house spans 650 square metres and includes three bedrooms on the first level and two guest rooms on the basement level. The guest rooms open up to a private terrace for the exclusive use of guests.

“As the ‘slow’ stair leads from the main entry to the guest bedrooms below, this area of the house is able to function as a separate entity,” the architects said.

Jellyfish House

The swimming pool has an infinity edge, which makes it appear to merge with the sea in the distance.

The project’s most striking feature is the rooftop pool, which is cantilevered nine metres toward the Sierra Blanca mountain views and which weighs almost 60,000 kilograms. The swimming pool has an infinity edge, which makes it appear to merge with the sea in the distance. The pool has a glass-bottomed floor and a panoramic window at its interior facing edge, both of which were built with six-centimetre-thick security glass.

The pool can be seen from inside the house. The sunlight filters through the pool’s glass wall and floor, creating turquoise reflections throughout the interior. From the kitchen, it is possible to see those swimming in the pool, while another window connects the interior space with the living room and a terrace extends under the cantilevered pool.

Jellyfish House

The pool is visible from inside the house.

The architects said light was a very important consideration in their design. The house is composed of poured in place white-concrete supported by one column at the right-rear edge of the pool and several smaller columns near the rear dining terrace. The interior walls were made with glazing to allow natural light to filter through the entire house. The bedroom closets are also finished in translucent glazing to help this sunlight diffuse.

Jellyfish House

Two guest rooms are located in the basement level and open up to a private terrace for the exclusive use of guests.

“Taking full advantage of the ever-present Spanish sun, the Jellyfish House is an avant-garde expression of luxurious living; as most of its façades can be opened, and as its staircases are mainly outdoor, the house’s ever shifting boundaries between inside and outside are curiously blurred,” the architects said.

ARTICLE RESOURCES
SHARE

FavoriteLoadingAdd to favorites

PHOTO CREDITS

Images: via Wiel Arets Architects
Share On Stumble

Comments

 characters available
  1. Bianca Brazile says:

    What an incredible space! This blurring of indoor/outdoor boundaries, particularly when using water is stunning.


Trending Architecture News

 

Bronzed Beauty: Perth Stadium Design Unveiled

New Perth Stadium to be ready for the 2018 AFL Season

Australian Architects Lose 30% of Billable Hours

architectural services

Skyscrapers: 2014 Mid-Year Trend Forecast

skyscraper1

Street Furniture Offers Solutions to Homelessness

Homeless Seattle

Getting the Roof Right a Key to Good Design

Roof_diagram